AMIT A KENDERRŐL TUDNI KELL...

A kender (Cannabis sativa) az egyik legősibb haszonnövény, melynek termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. Az ember már az újkőkorszakban ismerte. A legrégebbi írásos feljegyzést (i. e. kb. 440.) a kender növényről és felhasználásáról Hérodotosznak köszönhetjük.


Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok már a honfoglalás előtt ismerték e növényt és feldolgozásának módját.


A kendert a Föld különböző pontjain évezredek óta használják különféle betegségek tüneteinek enyhítésére, gyógyítására. Napjainkban fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban, igazi szupertáplálék besorolású élelmiszer. Ellenáll a kártevőknek, ezért nem igényel növényvédő szert.


  • Fájdalomcsillapító.
  • Javítja az immunrendszert. Serkenti az anyagcserét.
  • Csökkenti a koleszterin szintet.
  • Csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést.
  • Jótékony szerepe van a szívműködésre, a hormonális rendellenességekre és a bőrbetegségekre
  • Kiváló fehérjeforrás (30%) 8 esszenciális aminosavat tartalmaz.
  • Esszenciális zsírsavakat (telítetlen omega-3, omega-6, omega-9, palmitin, stearin, Gamma-linolen GLA) is tartalmaz.
  • Számos ásványi anyag is megtalálható: kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz.
  • Gazdag vitamin forrás: E vitamint és komplex B vitamint (B1, B2, B3 és B6) is tartalmaz.  


A legális kendertermesztés hatósági előírásait egy 1996-os kormányrendelet tartalmazza, amiben megkülönböztetnek alacsony és magas THC tartalmú kendert. Az ipari és étkezési kender nem egyezik meg az orvosi és a rekreációs célra használt kenderrel.


Az alacsony THC tartalmú kender olyan, a NÉBIH által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság által a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett rost- és magkenderfajta, amelynek szabad THC tartalma nem éri el a 0,2%-ot. 


Fontos, hogy termékeink 100%-ban legális étkezési kenderfajtákból származnak, nem tartalmaznak THC-tpszichoaktív hatást nem fejtenek ki a szervezetre, ezek a termékek nem okoznak bódulatot a használóknál és bizonyítottan függőséget sem.


A kender újrafelfedezése élelmiszerként, létfontosságú és bizonyított fejlődést jelent az egészséges teljes értékű táplálkozás irányába. Ez a fajta egészséges táplálék, tökéletes ok arra, hogy visszatérjünk a múltba és elgondolkozzunk az ezeréves hagyományokkal rendelkező kendertermesztésen és megszabaduljunk azoktól az utópisztikus félelmeinktől, melyek szerint a Cannabis pusztán egy kábítószer.