AMIT A KENDERRŐL TUDNI KELL...
A kender (Cannabis sativa) az egyik legősibb haszonnövény, melynek termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. Az ember már az újkőkorszakban ismerte. A legrégebbi írásos feljegyzést (i. e. kb. 440.) a kender növényről és felhasználásáról Hérodotosznak köszönhetjük.
Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok már a honfoglalás előtt ismerték e növényt és feldolgozásának módját.
A kendert a Föld különböző pontjain évezredek óta használják különféle betegségek tüneteinek enyhítésére, gyógyítására. Napjainkban fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban, igazi szupertáplálék besorolású élelmiszer. Ellenáll a kártevőknek, ezért nem igényel növényvédő szert.
- Javítja az immunrendszert. Serkenti az anyagcserét.
- Csökkenti a koleszterin szintet.
- Csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést.
- Jótékony szerepe van a szívműködésre, a hormonális rendellenességekre és a bőrbetegségekre.
- Kiváló fehérjeforrás (30%) 8 esszenciális aminosavat tartalmaz.
- Esszenciális zsírsavakat (telítetlen omega-3, omega-6, omega-9, palmitin, stearin, Gamma-linolen GLA) is tartalmaz.
- Számos ásványi anyag is megtalálható: kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz.
- Gazdag vitamin forrás: E vitamint és komplex B vitamint (B1, B2, B3 és B6) is tartalmaz.
A legális kendertermesztés hatósági előírásait egy 1996-os kormányrendelet tartalmazza, amiben megkülönböztetnek
alacsony és magas THC tartalmú kendert. Az ipari és étkezési kender nem egyezik meg az orvosi és a rekreációs célra használt kenderrel.
Az alacsony THC tartalmú kender olyan, a NÉBIH által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság által a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett rost- és magkenderfajta, amelynek szabad THC tartalma nem éri el a 0,2%-ot.
Fontos, hogy termékeink 100%-ban legális étkezési kenderfajtákból származnak, nem tartalmaznak THC-t, pszichoaktív hatást nem fejtenek ki a szervezetre, ezek a termékek nem okoznak bódulatot a használóknál és bizonyítottan függőséget sem.
A kender újrafelfedezése élelmiszerként, létfontosságú és bizonyított fejlődést jelent az egészséges teljes értékű táplálkozás irányába. Ez a fajta egészséges táplálék, tökéletes ok arra, hogy visszatérjünk a múltba és elgondolkozzunk az ezeréves hagyományokkal rendelkező kendertermesztésen és megszabaduljunk azoktól az utópisztikus félelmeinktől, melyek szerint a Cannabis pusztán egy kábítószer.